Police Learning Centre

BRIDGEND

The Learning Centre is a combination of offices and learning settings located on the South Wales Police’s Bridgend HQ site. South Wales Police previously delivered their courses and enrolment examinations in a range of settings across South Wales, many of which were rented. This new 6,500m2 facility allows the centralisation of courses, aiming to raise standards and increase the number of recruits being trained. The centre also accommodates 170 no. staff in open plan and cellular workplace settings, which in turn are supported by meeting and conference facilities. The 4 storey building is set around a central atrium which is pivotal to the low energy philosophy.

  • Client Willmott Dixon
  • Completed 2021
  • Budget £25m

The site, including the existing Police Head Quarters buildings always remained operational, including the ‘999’ call centre for South Wales. Logistics and phasing had to be carefully considered to ensure access was maintained throughout the various construction phases. This entailed the construction of a temporary haul road, managing several alternate construction access points along the relocation of temporary site offices, works whilst maintaining a secure boundary line into the Headquarters. During the early stages of construction, it was also necessary to move staff out of buildings that were due to be demolished whilst others were still in use.

 

Within the footprint of the building there are new catering and dining areas, multi-use meeting rooms; a 114 space lecture theatre; an open atrium for flexible learning and relaxation; open plan offices for the police crime commissioner; open plan offices for human resources and development teams; specialist immersive training suites; training break out spaces associated classrooms, VR training rooms and gender-neutral lockers and shower rooms.

The atrium, central to the low energy philosophy, creates a dynamic space at the heart of the building. Meeting spaces punch out into the space from each floor providing views down the atrium to the glazed facade beyond. Timber tones set against the white projecting bays, combined with the landscape in the space, give a warm aesthetic to the top-lit atrium.