Augusta Bay

LLANELLI

Augusta Bay is a five bedroom house that forms part of the final phase of the wider exemplar Pentre Nicklaus development in Llanelli, a unique site affording spectacular views over the Lougher Estuary to the Gower Peninsular beyond. Designed to maximise the uninterrupted views to the South West, key concepts include the softening of the boundary between internal and external spaces, first floor living, and a local stone wall which highlights the main axis through the house towards the view.

  • Client Private Client
  • Completed Oct 2018
  • Budget £1m approx

The site was made up of two undeveloped plots, but developing it as a single dwelling ensured that the potential of the site is maximized in terms of layout, views, and quality of spaces, also easing the density of the compact site. Critical to the design approach was its integration with the existing housing development which is of exemplar planning status regionally. The scale, proportion and massing of the rear elevation facing the estuary was particularly critical and carefully negotiated through the planning process.

The majority of the dwelling is clad in grey Cape Cod cladding reflecting the surrounding properties, and suited to the exposed costal location and climate. The texture and colour of the local pennant stone wall contrasts effectively with the cladding; it runs through the house from the main entrance where visitors are drawn in by the low roof, to the rear where it forms a chimney, visually dividing the property. Internally the wall defines the spaces that hang off it; key features such as the fireplace and the staircase cantilever from it and it reinforces the axis through the centre of the house towards the view.

A key concept is the softening of the boundary between internal and external spaces, and first floor living; both are derived from the client’s original brief to allow them to “live outside as much as possible”.

From a sustainability perspective the house has been orientated to maximize passive solar gain through large areas of glazing on the South West façade, and smaller openings on the front North facing elevation. The large vaulted internal spaces and large openings of the doors regulate the temperatures and prevent overheating during the summer months. The house also benefits from a number of sustainable features such as PV cells and triple glazed bi-fold and sliding doors; all contribute towards the lowering of monthly energy bills and long-term running costs of the property.

The house represents a significant investment in the Llanelli area, with a build cost of approximately £1 million. The dwelling was commissioned by private clients, as a home for them and their extended family. Value for them is defined by the quality of their home: the spaces created, materials featured and beauty achieved. The house compliments their lifestyle, allowing them to make the most of the fantastic context, whilst also being futureproofed with a lift.

“The demanding brief to Powell Dobson was to convert a vision of our forever home that incorporated a number of key exterior/ interior design features in order to maximise the coastal views but was sympathetic in materials and style to the surrounding properties. After living in the property for the last few months, our conclusion is that Powell Dobson have designed a house that far exceeds our expectations. It was a pleasure to have them hold our hand throughout the build.”